Rotpot Doe het zelf Fermentatiekit


De RotPot is een doe-het-zelf kit waarmee je thuis de lekkerste etenswaren maakt door middel van fermentatie. Bij de Rotpot krijg je een kant en klare fermentatiekit, inclusief een "krautmix" op basis van het Keltisch zeezout van Selnature

Ferme…wat? Fermenteren! Dat is een oude conserveringstechniek, waarbij gisten en bacteriën natuurlijk aanwezige suikers omzetten in milde zuren. Kijk, voel, ruik en proef hoe jouw groenten(restjes) binnen enkele dagen tot maanden veranderen tot een uniek en persoonlijk product. Door de lage PH kun je je product voor langere tijd bewaren. 

Waarom zou je zelf fermenteren?

Als je zelf een tuin hebt, is fermenteren een praktische manier om een grote oogst te kunnen verwerken. Maar ook thuis in eigen keuken kun je restjes makkelijk wegwerken door ze te fermenteren. Bijvoorbeeld als je recept maar om een halve (bloem)kool vraagt: dan verwerk je de andere helft in de RotPot. Op die manier is voedselverspilling thuis te voorkomen. Bovendien neemt de voedingswaarde door de fermentatie toe. Fermenteren is gezond!

Wat kun je ermee maken?

Persoonlijke favoriet is kimchi, een pittig Koreaans bijgerecht op basis van Chinese kool, wortel, ui. Verder zijn spruitjes uit de RotPot heel lekker: die mag midden in de zomer als een fris soort kappertje door de salade of de hummus. Die spruit heeft dan soms al 6 maanden staan fermenteren, maar dat maakt 'm juist zo lekker! Overigens is rauwe, licht gefermenteerde zuurkool in de zomer ook goed te eten als koolsla. Misschien nog een klein beetje aanmaken, maar veel heeft het niet nodig als de kool al gekruid en gefermenteerd is. 

Over de bedenkster van de Rotpot

Sanne Zwart is enkele jaren geleden gefascineerd geraakt in het ontwerp fermenteren, de oude bereidingstechniek uit grootmoedertijd, waarbij gisten & bacteriën natuurlijk aanwezige suikers omzetten in milde zuren. Inmiddels is zij expert geworden, geeft workshops en heeft zij de RotPot op de markt gebracht. Dit is een doe-het-zelf kit waarmee je thuis de lekkerste, verse zuurkool, kimchi of boter mee kunt maken door middel van fermentatie op basis van onder meer ons Keltisch zeezout.

Omdat bij dit proces van ‘edele rotting’ gas vrijkomt gebruik je een waterslot zodat er niet teveel druk op de pot komt te staan. Met de RotPot maak je als een echte thuislaborant de lekkerste producten met weinig middelen. De Rotpot is een "all in kit"!

Kijk, voel, ruik en proef hoe jouw zuurkool over tijd verandert tot een uniek en persoonlijk product.

Sanne Zwart (keukenboeren.nl)

Er zijn geen producten in deze categorie.